Hondenhok, televisie van Philips

Op 2 oktober 1951 was het dan zover. De eerste officiële landelijke televisie-uitzending in zwart-wit (kun je het je nog voorstellen?) is een feit! Nederland telde op dat moment maar zo’n 500 televisietoestellen, maar voor elk van die toestellen hadden zich vaak honderden kijkers verzameld. Vooral in cafés en zalen werd er massaal gekeken, maar ook voor etalages en in enkele huiskamers werd er naar de beeldbuis gekeken. Mensen keken naar het scherm van de Philips TX400, het eerste commerciële televisietoestel dat Philips maakte. Het toestel had een beeldbuis van 22 cm, een 4-kanalenkiezer, was 43 centimeter diep (nu kennen we alleen de flatscreens nog) en bijna niet te tillen. Het zwart-wit toestel werd bij het grote publiek liefkozend het ‘hondenhok’ genoemd (een eerder toestel uit het experimentele tv-tijdperk had vanwege zijn achter overhellende vorm de bijnaam ‘het hondje’). Overigens waren de eerste tv-toestellen zo duur dat cabaretier Wim Kan de tv-antennes op de daken van de huizen in een conference als kredietharken omschreef. Nieuwsgierig naar een ‘hondenhok’? Bij het Oude Ambachten & Speelgoed Museum staat er een in de ‘televisiewinkel’. En uiteraard vind je daar meer televisies uit de jaren 50 tot en met de jaren 80. 

Dat televisiekijken populair werd, blijkt wel uit de cijfers. Want… ruim 5 jaar na de eerste officiële landelijke televisie-uitzending, meldde het NTS-journaal op 3 januari 1957 de 100.000ste kijker. De familie Van Uden kreeg een tv-tafeltje overhandigd. Een jaar later, 25 januari 1958, bleek de familie Hellemink uit Leiderdorp de gelukkige bezitter van het 250.000ste toestel. Omroepsters rukten uit om de geschenken te overhandigen: een tv-meubel, nu op wieltjes, en sloffen voor meneer. Op 14 november 1961 werd het miljoenste toestel aangesloten bij de familie Milius in Deventer. Pipo de Clown en Willem Duys kwamen de familie feliciteren. B 

Ben je geboren in de oorlogsjaren of eerder, dan kun je je vast nog de eerste grote geldinzamelingsactie op de Nederlandse televisie herinneren. ‘Open het Dorp’ werd in 1962 gepresenteerd door Mies Bouwman en in totaal brachten de Nederlandse televisiekijkers meer dan 12 miljoen gulden bijeen. En keek je ook altijd naar ‘Sport in Beeld’ (vanaf 1959)? Later verandert de naam in NTS Sport om uiteindelijk definitief te veranderen in ‘Studio Sport’, het bekende sportprogramma waar iedereen nog steeds naar kijkt. In 1967 werd de kleurentelevisie in Nederland geïntroduceerd, maar pas vanaf 1976 waren alle programma’s in kleur te bekijken.