Steun ons

Doneer

Wil je ons helpen? Je kan het museum al eenvoudig steunen door eenmalig te doneren. Je kiest zelf je bedrag en of je het anoniem wilt doen of niet.

Word vriend

Naast eenmalig doneren is het ook mogelijk om zowel zakelijk als particulier vriend van het museum te worden en zo het museum te steunen.

Word vriend
Zakelijke vrienden

Schenkingen

Het Oude Ambachten & Speelgoed Museum heeft de culturele ANBI-status en is daardoor vrijgesteld van schenk- en erfbelasting. Je gift komt dus geheel ten goede aan de collectie van het museum. Ook kun jij je gift aftrekken van de inkomstenbelasting. Voor schenkingen geldt een verhogingsfactor van 25%. Schenk je bijvoorbeeld € 500,- dan is je fiscale aftrek € 625,-. Afhankelijk van de soort schenking moet er soms nog een drempel worden toegepast. Een win-win dus 😊.

Als je het Oude Ambachten & Speelgoed Museum een warm hart toedraagt dan kun je het museum op een aantal manieren financieel ondersteunen. Dat kan met een geldbedrag maar ook schenking in natura, bijvoorbeeld oude ambacht voorwerpen of een antieke speelgoed collectie.

Het Oude Ambachten & Speelgoed Museum hoeft over je gift geen schenkbelasting af te dragen. Iedere euro komt dus volledig ten goede aan aankopen, restauraties en het toegankelijk maken van de collectie door middel van educatieve projecten.

Je kan op twee manieren een schenking doen:

  1. een eenmalige schenking
  2. een periodieke schenking (minimaal vijfmaal een jaarlijkse schenking)
  1. De eenmalige particuliere gift

Het fiscale voordeel is afhankelijk van de hoogte van het verzamelinkomen (box 1, 2 en 3 samen) van jou en jouw eventuele partner, het tarief waartegen je de schenking in aftrek kunt brengen en eventuele andere schenkingen die je in het jaar heeft gedaan. Meer informatie over fiscaal voordeel.

De éénmalige schenkingen zijn van harte welkom. Voor de Belastingdienst mag je deze gift aftrekken. Alle schenkingen en giften kunnen worden overgemaakt naar rekening NL20RABO0361 4407 07 t.n.v. Stichting Oude Ambachten & Speelgoed Museum, onder vermelding van Donatie.

  1. De periodieke schenking

Als donateur van het Oude Ambachten & Speelgoed Museum geniet je het optimale fiscale voordeel wanneer je een periodieke gift doet. Je zegt dan toe om voor minimaal vijf jaar jaarlijks een vast bedrag te schenken. Hiervoor stel je een schenkingsovereenkomst op. Dit kan bij de notaris, maar de Belastingdienst heeft ook een gratis exemplaar beschikbaar.

Bekijk het gratis exemplaar

Het Oude Ambachten & Speelgoed Museum steunen bij overlijden

Je kunt in je testament het Oude Ambachten & Speelgoed Museum benoemen tot erfgenaam, maar je kunt ook een legaat nalaten. Een legaat kan een goed zijn maar ook een geldbedrag. Het Oude Ambachten & Speelgoed Museum hoeft hierover geen erfbelasting te betalen. Als je bij leven schenkt aan een goed doel dan heb je een fiscaal voordeel in de inkomstenbelasting. Dit voordeel heb je niet als je in je testament vermogen nalaat aan een goed doel.

Zie ook informatie over aftrekbare giften op de site van de Belastingdienst